St.Petersburg

desember 30, 2013

St.Petersburg har endret seg siden 2002, da jeg sist var her. Nå er det Capuccino, Zara, Gucci og Dior over hele Nevsky Prospect. En fantastisk del av utviklingen er Mariinsky teaterets nye konsertsal, som er en nytelse i god arkitektur i verdensklasse. Hurra for Valery Gergiev! Fikk med meg Anna Netrebko i glitrende Verdi opera, som rørte meg til tårer.

Idag har jeg besøkt Treeninghetskatedralen, hvor jeg fikk bivåne en russisk ortodoks begravelse. Det fascinerende var å se hvor mange ting som foregikk i kirkerommet simultant. Begravelsen fant sted mot kirkens inngangsparti, kirkesang og sermoni i sideskipet, og underveis gikk mennesker i ensomhet rundt og ba sine bønner til de mange ikonene som dekorerte kirkens vegger. Det er godt at kirken kan være åpen for menigheten på alle dager gjennom året, og at man kan finne rom for stille stunder der. Det er synd den norske kirken ikke kan praktisere dette.

Jeg er fascinert over en private fotografiske dokumentasjonen som gjøres med IPhone til enhver tid. Ett av prosjektene mine er nærmt knyttet til IPhone kamera og jeg har den med meg praktisk talt überalles. Et ansikt kan endre seg så veldig, så fort. Ikke bare av steminger i en selv, men av de fysiske omgivelser vi beveger oss i. Jeg blir aldri lei av å betrakte ansikter i alle varianter og utgaver, og nekter å la meg dirigere av den vestlige kulturs skjønnhetsideal akkurat der. Enkelt og greit.

IMG_2322