Søttendes og et lite tableau rammet inn av bjørk

desember 14, 2014

Like etter jul ifjor ble jeg forespurt om å være med i en komite som skulle tilrettelegge for en lokal feiring av vårt Grunnlovsjubileum. 17.mai feires tradisjonelt sett med en lokal Gudstjeneste, men i år ville presten også inkludere andre innslag som skulle markere dagen ytterligere. Resultatet er blitt en spennende og variert Gudstjeneste som inneholder sang fra elever fra grunnskolen, musikk fra det lokale skolekorpset, og et tableau med 5 deltagende elever i 12 års alderen, som jeg har vært heldig å få iscenesette. Jeg har øvd med elevene på skolen siden mars, og imorgen skal vi ha generalprøve.

På utendørsscenen hvor tabelauet skal fremføres, skal en flink snekker ikveld lage en prosceniumsramme på 5 ganger 2 meter, som vi dekorerer med bjørk. Handlingen skal foregå inne i rammen. Spelet foregår i 1814, og elevene gjør roller som Prins Christian Frederik, Carsten Anker, tjenestejenten Anne, og de to soldatene Hans og Olav. Ettersom dette er et tableau, spiller vi mye på gestikulasjon og mimikk, samtidig som presten leser kommentarene ikledd en tidsriktig prestekjole. Kostymene som er laget spesielt til spillet, er sydd av en fantastisk dyktig skredder. Hun har skapt de fineste frakker til Prinsen og Hr Anker fra Eidsvold. Estetikk er et sterkt scenisk virkemiddel!

I Gudstjenesten markeres «bruddet» i dramaturgien ved både musikk og sceneskifte. En trommevirvel spilles idet elevene kommer ned midtgangen. Spelet foregår på scenen, inne i rammen, mens resten av Gudstjenesten foregår på gulvet foran scenen. Trommen spiller også avslutningsvis idet elevene går av scenen.

Denne formen for feiring av vårt Grunnlovjubileum er så flott å oppleve. En prest som åpner opp for å bruke teater som element i markeringen, og hvor en hel skole får være med å delta i feiringen, musikalsk og scenisk. Gudstjenesten blir nesten som en forestilling.

Da jeg var liten pleide jeg alltid å få feber 16.mai fordi jeg gledet meg intens til neste dag. Scenefeber har allerede ankommet den fjortende i år. Stor sol, fryd og glede er meldt til dagen!

IMG_0177